Yellowstone NP dag 1 deel 1

 

Vandaag wordt het dan de eerste dag die we helemaal in Yellowstone NP gaan doorbrengen. Eindelijk zijn we er dan. We hebben zo veel gezien op tv over Yellowstone NP en nu gaan we het echt zelf allemaal beleven. Yellowstone is eigenlijk een grote Vulkaan. (een supervulkaan om precies te zijn) Vlak onder de oppervlakte zit de gloeiend hete lava. (Magma zoals het genoemd wordt) Dit superhete gesteente verhit de grond en het grondwater en veroorzaakt zo alle natuurverschijnselen die het park rijk is. Na het ontbijt gingen we op weg, maar eerst wil ik jullie de foto van onze  huurauto niet onthouden. Hier zien jullie Daniel er naast staan en onze camper op de achtergrond. Wat een bakbeest zeg en wat rijd die lekker. Met zijn vieren erin en dan nog super ruim. Wat zijn we toch eigenlijk stom in Nederland om in die kleine autotjes te rijden. Dit is gewoon weg een paleis op wielen.

Dan toch maar op weg, want we komen tenslotte voor Yellowstone NP met zijn unieke natuurverschijnselen. We besloten om vandaag richting het noorden te gaan dus na het park ingereden te zijn, zijn we bij Madison Junction naar het noorden gereden richting het Norris Geyes Basin. Onderweg kwamen we natuurlijk weer in de onvermijdelijke Bizon-Jam terecht. (kleine file veroorzaakt door bizons op de weg) Iets verderop zagen we onze eerste Elk. (soort groot hert) Ook erg mooi dieren, helaas hebben ze in de lente geen groot gewei, maar zonder zijn ze ook zeer imposant.

Nadat we de Bizon-jam weer uit waren en we de foto's van de Elk's gemaakt hadden reden we door richting Norris Geyes Basin. Onderweg hier naar toe kwamen we langs Gibbon-falls. Een mooie waterval die ik jullie niet wil onthouden. Deze watervall stroom precies over de rand van de Yellowstone caldera. (de krater van een hele grote vulkaan) Het was ondertussen wat grauw en frisjes geworden. Maar je kan niet alles hebben.

Nu moesten we maar eens doorrijden want de geisers en hot springs van het Norris Geyser Basin wachten op ons. Voordat we daar aankwamen zijn we nog even een zijweg ingereden om te gaan kijken bij 'the Artist Paintpot', een hot spring waar de oa. de bacteriŽn die in het hete water leven in de direchte omgeving diverse kleuren te voorschijn laten komen op de rotsten en de grond. Hier kwamen we ook voor het eerst in aanraking met de lucht van waterstofsulfide wat wij allemaal beter kennen als de lucht van rotte eieren. Bah, wat een lucht, maar je moet er wat voor over hebben.

 

Hierna kwamen we al snel aan bij het Norris Geyser basin. Een verzamelplaats van hot pools en geysers. We parkeerde op de aangewezen plek en gingen maar eens te voet kijken bij de belangrijkste bezienswaardigheden. (zie de foto's hieronder) Ook hier hing bij de hot pools de rotte eieren lucht, waar je even aan moet wennen, maar dan gaat het wel. (zeker als je uit de stoom blijft die door de wind over de uitkijk punten geblazen wordt) We kwamen langs diverse hot pools en ook bij 'Steamboot Geyser' De grootste geiser ter wereld. (tot wel 400ft. of 130 meter hoog) Helaas barst deze geiser heel onregelmatig uit. (met tussenposes van enkele weken tot enkele jaren) De laatste uitbarsting was op de dag nauwkeurig precies een jaar geleden. Iets verderop ligt ook Roaring Mountain, een heuvel waar de gassen door diverse scheuren naar buiten komen.

 

 

 

Na dit spectakel gingen we verder naar het noorden, naar Mammoth Hot Springs. Een type hotspring aan de rand van een heuvel waar het langs naar beneden stroomt en waar het opgeloste calcium carbonaat de terrassen vormen die je hier ziet. De verschillende kleuren worden veroorzaakt door bacteriŽn die in het water leven. Daar aangekomen was het weer kompleet anders Heerlijk warm en een lekjker zonnetje om het geheel af te maken. Het slechte weer is duidelijk tussen de bergen blijven hangen.Hier hebben we even genoten van de zon en de boterhammen die we meegenomen hadden opgegeten. (het was al lang na het middaguur, dus werdt het tijd) Natuurlijk zijn we in de souveniershop wezen kijken en bepakt en bezakt weer naar buiten gekomen. Hierna zijn we de Lower en de Upper terraces van Mammoth hot spring gaan bekijken. Ook een prachtig gezicht zoals die gevormd zijn.

 

 

 

 

 

 

 

Na dit alles werd het tijd om langzaam aan terug te gaan richting de campground. Zie deel 2 van deze dag.