Van Arches NP naar Dinosaur Quarry

 

Vandaag wordt weer een reisdag. We vertrekken Vanaf de KOA-Moab om naar Vernal te rijden Vernal ligt vlakbij Dinosaur National Monument, waar we de prehistory in willen duiken. Het is geen hele lange rit, maar we hebben nog eerst een stop gepland staan net ten noorden van Moab en we hebben besloten om de oostelijke route naar Vernal te nemen. Deze route loopt vanaf de snelweg 191-noord via de Interstate 70-oost Colorado binnen (dan kunnen we zeggen dat we daar ook zijn geweest) om net in Colorado de Interstate 70 te verwisselen voor de snelweg 139-noord. Deze weg loopt dwars door een gedeelte van de Rocky Mountains, waarbij het nodige bergrijden weer noodzakelijk was. (het is overigens een weg die met ons caliber camper heel goed te doen is, er rijden ook vrachtwagens over) Deze route, zeker het eerste gedeelte, is ook aan te raden wegens zijn mooie bossen op de bergen rondom je. Na zo'n 70 mijl loopt de snelweg 139-noord uiteindelijk dood op de snelweg 40, die je dan weer in westelijke weg Utah binnenloodst.Bij het plaatsje Vernal draai je dan de snelweg 191-noord op om na 1 mijl de Koa-Dinosaurland binnen te rijden en je bent weer klaar voor de nacht. (wij wel althans).

 

Eerst even terug naar het begin van de route, want ik gaf al aan dat we nog een korte stop hadden geplant net ten noorden van Moab. We wilden daar de Copper ridge Dinosaur-tracks gaan bekijken. Dinosaur-tracks zijn pootafdrukken in de grond welke in de loop van de miljoenen jaren versteend zijn. Voor mensen die niet geinteresseerd zijn in dinosauriers is het niet meer dan een paar gaten of oppervlakkige putten in het gesteente. Voor geinteresserden is het veel meer. Het is of je zelf terugstapt in de tijd en je even tussen de dino's waant. Deze tracks zijn niet erg bekend bij de mensen en je moet ook weten waar je moet zijn, want de plaats staat niet aangegeven langs de kant van de snelweg. De tracks zijn te vinden als je vanaf Moab naar het noorden rijd over de snelweg 191. Tussen de mijlpalen 148 en 149 (ongeveer bij 148,7) zie je aan je linkerhand een grote toren met straalzenders staan en aan de rechterhand is een afslag(je) die over de paralel lopende spoorlijn gaat. dit weggetje volg je voor ong. 2 mijl (onderweg staan er dan wel een aantal bordjes die de juiste weg bevestigen) tot je bij een parkeerplaats aankomt. Daar staat ook een infomatie bord en begint een voetpad (met daarnaast een 4x4 pad) van 500ft. (let op feet, dus maar iets van 150 meter) de heuvel op. Boven aangekomen sta je dan zomaar ineens in de prehistory. Dit waren voor ons de eerste echt Dinosauriers afdrukken die we met onze eigen ogen hebben mogen zien en aanraken. We heben natuurlijk de nodige foto's gemaakt die wat duidelijker zijn als je er eerst wat water in giet. (dit werd zelfs voorgesteld door de officiele borden aldaar)

 

 

De pootafdrukken die daar liggen zijn van de Allosaurus (een soort T-rex achtig beest, maar iets kleiner) en een Camarasaurus (een dino van het soort zoals we die allemaal kennen, een zware jongen van 30 ton met een lange nek en een klein koppie)

Nadat we deze 150 miljoen jaar oude afdrukken hadden bekeken hebben we onze reis weer vervolgd volgens de bovenstaande route. Onderweg nog even boven op de berg (op de snelweg 139) gelunched en daarna weer verder. Om op de campground neer te strijken.

 

Morgen gaan we eerst Dinosaur Quarry bezoeken om daarna langzaam maar zeker door te rijden richting Yellowstone NP. Daar willen we over drie dagen aankomen. (lekker rustig aan even)

 

Dus voor nu prehistorische groeten en tot morgen.

Alex