Meteor Crater en de Flagstaff Mall

 

Vandaag gaan we een bezoek brengen aan een plek waar zich vroeger  een enorme ramp heeft voltrokken, Meteor Crater.  Eigenlijk heet Meteor Crater Barringer Crater (genoemd naar de ontdekker Daniel Barringer). Meteor Crater is een enorme krater midden in een vlak gedeelte van het landschap van Arizona. Deze krater is zo'n 50.000 jaar geleden ontstaan toen een ijzer meteoriet van ongeveer 45 meter doorsnede de dampkring van de aarde binnendrong en even later insloeg op onze planeet. door deze inslag ontstond een krater van zo'n 1,2 km doorsnede en iets van 380 meter diep. Meteor Crater is de eerste officieel bevestigde en best bewaarde meteoriet inslagplaats ter wereld. Meteor Crater ligt ongeveer 33 mijl ten oosten van Flagstaff (ook weer niet echt ver) en dus gingen we net iets voor tienen op pad. We lieten de 'bergen' (of eigenlijk vulkanen) van Flagstaff achter ons en reden de open vlakte van Arizona in via de Interstate 40-oost.  Als je in de buurt komt zie je de verhoging van de kraterrand al liggen in het vlakke landschap. (zie foto) Als je dan Meteor Crater road oprijdt moet je nog zo'n 6 mijl rijden om bij de krater te komen waar ze ook een uitgebreid Informatiecentrum neergezet hebben (tegen en op de kraterrand) kompleet met souverniers winkels en een subway (de bekende broodjeszaak). Na de entree van 15 dollar per persoon voldaan te hebben zijn we eerst door naar buiten gelopen om vanaf de rand de krater eens zelf te bekijken. (zie foto's) Wat voel je jezelf dan klein en besef je dat het leven maar betrekkelijk is en zo voorbij kan zijn als moeder natuur besluit weer eens zo'n meteor op ons af te vuren.

 

 

 

 

 

Daarna zijn we de tentoonstelling gaan bekijken over meteoriet inslagen over de hele wereld. Deze was best interessant want je kon ook zelf wat interactive dingen doen, zoals bijv. gewichten van verschillende soorten meteorieten voelen en op een computer verschillende soorten inslagen simuleren. Ook draaide er in een kleine bioscoop (wel een groot scherm) een 10 minuten durende film over meteorietinslagen. Daniel is nog met de rondleiding van een uur meegeweest. (pa en ma hadden niet de verplichte dichte schoenen aan en ik was bang dat mijn schoenen kapot gelopen zouden worden op de scherpe rotsen, waar ook voor gewaarschuwd werd) Het was een interessante rondleiding waarover Daniel ons gelukkig helemaal over heeft bijgepraat, zo vertelde de gids over de apollo Astronouten welke hier een gedeelte van hun opleiding hebben gekregen en enkele grappige gebeurtenissen zoals  het neerstoren van een cesna vliegtuigje omdat de piloot de krater wel eens van dichtbij wilde zien (hij cirkelde met zijn vliegtuigje een kwartier lang in de krater rond !!!! maar kon er door de luchtwervelingen niet meer uit komen) Natuurlijk zijn tot besluit de gebruikelijke souveniers ingeslagen in de souverier shops.

 

Hierna zijn we weer terug gereden naar Flagstaff om daar even te stoppen (en te shoppen) bij de Flagstaff Mall. We moesten natuurlijk wel eens in een echte amerikaanse mall geshopt hebben. Erg typisch allemaal dat je daar bijvoorbeeld een balie hebt voor klant informatie waar je gratis rolstoelen en babykarretjes kan lenen. voor tijdens het shoppen. Mams heeft eens wat kleren gekocht bij de J.C. Pennys (in de uitverkoop koste dat echt geen drol) Het valt toch op dat de prijzen wel redelijk gelijk liggen aan de prijzen in Nederland, maar wat juist opvalt is dat je erge uitschieters naar beneden hebt. Kleding en bijv Electronica, is in het algemeen echt spot goedkoop daar. En je hebt hier erg veel kortingsbonnen die je ook veel voordeel kunnen opleveren. De heren gingen natuurlijk even in de Radio-Shack in. Eindelijk hebben we dan ons cleaning tape voor de video camera. Verder had je veel speciale winkels zoals een winkel speciaal voor sportkleding van de NBA, NFL en NHL. Een winkel die alleen petjes (basebal-caps) verkocht en een footlocker alleen voor dames (?). We hebben nog wat gedronken bij een juice-bar genaamd Kongo-juice( echt een aanrader super lekker), waar alles vers gemaakt en geperst werd. Het was al etenstijd geweest en we gingen eens kijken wat de Flaming Wok voor eten had. Toen we stonden te kijken kregen we direct een stukje kip aangeboden om te proeven. Dat was erg lekker dus namen we direct drie maaltijden mee (was dus een goed idee van die gasten). Snel naar de campground om te eten en de rest van de avond te relaxen (en aan de website te werken natuurlijk). Op de parkeerplaats van de mall zagen we nog een erg mooi Vrachtwagen staan die ik jullie niet wil onthouden. (ook al heeft deze niets met het verhaal te maken)

 

Morgen gaan we naar de Grand Canyon toe.

Dus voor nu doei en tot morgen.

Alex