Rafting op de colorado en aankomst Flagstaff

 

Vandaag gaan we de Colorado rivier eens van dichtbij bekijken. We gaan een 'calmwater' rafting tocht maken over de "Mighty Colorado River". We moesten ons melden vanaf 10:45 uur bij Wilderness Adventure tours (vlakbij het bedrijf wat de Antelope Canyon tours verzorgde) dus gelukkig weer niet te vroeg op en na het ontbijt op pad. We hadden water en eten meegenomen want het zou wel eens warm kunnen worden. (en dat werd het) We zouden om 11:15 uur vertrekken, maar er zijn altijd wel wat laatkomers dus werd het een kwartiertje later. We werden met een touringcar naar de Glen Canyon dam gebracht. (althans bij de bodem van de dam waarvandaan de tocht vertrekt. Onze chauffeur was een Navajo mevrouw welke onderweg ons nog wat vertelde over haar stam en hun gebruiken. Ze hete ons zelfs welkom in het Navajo. Om bij de opstapplaats te komen moesten we door een 2 mijl lange donkere tunnel die ons helemaal naar beneden bracht. Deze tunnel is oorspronkelijk gebruikt om het zware materiaal naar beneden te brengen in de tijd dat de dam gebouwd werd. Voordat we de tunnel in mochten moesten we door een 'security check'. (ze zijn nog steeds erg bang voor aanslagen en misschien wel terecht) we moesten al onze tassen inleveren die met een aparte auto naar beneden werden gebracht. Beneden aangekomen moesten we voor de korte wandeling (50 meter ofzo) een veiligheidshelm op, omdat we recht onder de brug liepen die naast de dam loopt. (en je weet tenslotte maar nooit of een gek iets op je knar gooit) Bij de 'boten' aangekomen konden de helmen weer af en kregen we onze tassen terug. Uiteindelijk begonnen we om ong. 12:00 uur aan de tocht. Voor we goed en wel weg voeren konden we nog even wat foto's maken van de dam. (wat natuurlijk wel bijzonder is zo van onder af, zie foto)

De boot was zo'n opblaas ding die je ook wel eens in films ziet als ze het wilde/ruige gedeelte af gaan, maar dan wat groter met dubbele zijkanten waar je heerlijk op kon zitten. Natuurlijk had dit 'raft' ook een buitenboordmoter om het geheel goed te kunnen besturen. Onze bestuurster had een aangename verrassing voor ons allen. Ze had een koelbox met frisdrank bij zich en ook water om te drinken of om met handdoekjes je zelf af te koelen als je het te warm kreeg. Hier werd door de mensen dan ook gretig gebruik van gemaakt. Ze vertelde ons veel interessante dingen over de rivier en de canyon waardoor deze stroomt. Ook wees ze ons op de vele bijzondere formaties waaruit de canyon opgebouwd is. Erg interessant allemaal en vooral adembenemend mooi om het allemaal eens van beneden af te zien. Wat zijn die rotswanden Hoog!!!. (zie de foto's onderaan de pagina) Na een uur en een kwartier maakte we een tussenstop op een klein strandje waar we konden lunchen en ook wat hele oude Petroglyphs gingen bekijken. (oude rots tekeningen die door vroegere indianen zijn aangebracht) Hier natuurlijk ook de nodige foto's gemaakt (zie foto)

  

en de bestuurder van de tweede boot ('Crazy Mike' zoals hij genoemd werd. En 'Crazy' was hij zeker) was nog zo aardig om van Daniel en mij een foto te maken bij de Petroglyphs. Vanaf deze plek was ook bovenop de rotswand aan de overkant van de rivier in de verte een Adalaarsnest te zien. Gelukkig had iemand een veld telescoop bij zich zodat de groep de adelaars ook van wat dichterbij kon bekijken geweldig wat een mooie imposante dieren zijn dat toch. Om ongeveer 13:45 uur gingen we weer verder. Vlak nadat we weer vertrokken waren kwamen we aan bij Horshoe Bend zodat we dit gedeelte van de Colorado rivier, na het gisteren van boven te hebben gezien, (zie verslag van gisteren) nu vanaf het water konden bekijken. (zie foto)

Om ong. 15:30 uur kwamen we aan bij het eindpunt van de tocht. (zo'n 15,5 mijl verderop) Nu moesten we nog terug naar het opstappunt. Dat werd een rit van een uur met de touringcar terug naar Page. Onderweg terug vertelde de bestuurster (het was dezelfde die ons van het opstappunt ophaalde) ons nog meer over de Navajo cultuur.

 

Toen we weer terug waren bij het opstappunt (om ong. 16:45 uur) moesten we even bijkomen van de trip. (wat was het warm op het water zeg we hebben allemaal er een flinke kleur aan overgehouden) We zijn toen vertrokken met de camper uit Page omdat we vandaag nog in Flagstaff wilde uitkomen. Eerst nog even gestopt bij de Wal-mart om een cleaning-tape te kopen voor de videocamera, maar nadat ze ook nog in het magazijn hadden gekeken bleek dat ze die niet meer voorradig hadden. Dus zonder succes maar weer door gereden naar Flagstaff. De afstand naar Flagstaff is 132 mijl en die hebben we in strak 1 uur en drie kwartier afgelegt. In Flagstaff aangekomen (we kwamen aan toen het net donker geworden was) hebben we de plaatselijke KOA weer opgezocht om daar een plaatsje voor de komende dagen te bemachtigen. Dit was even zoeken voor de medewerker van de KOA campgound want het is deze vrijdag de 'Free camping day' bij KOA. en niet alleen nederlanders letten op de kleintjes want half amerika wil daar gebruik van maken. Gelukkig was er nog een plekje en ook wij hadden dus 1 nacht gratis. Na deze dag waren we allemaal toe aan een beetje rust dus werd het niet echt laat. De komende dagen gaan we o.a. Sunset Crater NP, het Lowell observatorium, Meteor crater bezoeken, dus de komende dagen hebben we het ook druk genoeg. Nu maar snel slapen.

 

Doei en tot morgen.

Alex